La Intervia es fa ressò de la nostra campanya

Us deixem el reportatge que ha publicat La Intervia sobre la situació dels espais per a projectes associatius i la reivindicació de la nostra campanya.

Entitats del Fort Pienc engeguen la campanya #EXIGIMESPAIS per demanar locals per als seus projectes

La campanya, impulsada pel Casal de Joves Xiroc i Arran Fort Pienc, neix de la necessitat de les associacions de tenir locals que s’adeqüin a les seves activitats

L’Eixample és el districte més habitat de Barcelona i concentra pràcticament un 16% del jovent de la ciutat. Segons els estudis demogràfics de l’any 2012 prop d’un 10% d’aquestes joves viuen al barri del Fort Pienc. Tot i això, aquestes joves no tenen gairebé llocs per trobar-se, fora de locals d’oci privats: a dia d’avui no hi ha cap espai jove i només un punt d’informació juvenil en tot el districte.

Així, amb la campanya #exigimespais, que va arrencar el 9 de març amb una cercavila, els col·lectius de joves organitzades del Fort Pienc reivindiquen espais autogestionats on poder dur a terme els seus projectes. Al blog que han creat denuncien que “a través dels convenis i les subvencions, l’administració ha aconseguit desvirtuar el moviment organitzatiu de les veïnes”. L’escrit continua recordant que l’Ajuntament de Barcelona “ha creat un sistema de monitorització i clientelisme cap a les entitats que els fa impossible una vida al marge de les institucions”.

A través de la campanya esperen sumar la resta d’entitats que conformen el teixit associatiu del barri. Aposten per l’autoorganització com a mètode per fer front a les deficiències de l’administració i entenen que per la feina que fan és bàsic comptar amb “espais oberts i autoorganitzats, allunyats de les exigències del districte i de l’Ajuntament”. Les entitats del Fort Pienc no són sinó “persones organitzades i voluntàries, que destinen el seu temps lliure a crear el barri que volen”.

Vint anys d’autoorganització

Algunes joves del Fort Pienc van començar a treballar al barri fa prop de vint anys, amb el naixement del Casal de Joves Xiroc. Paula Morey, que ha participat a l’Esplai Xiroc, al Casal i a l’Assemblea de Joves del Fort Pienc, considera que “amb els anys s’ha anat consolidant una xarxa de col·lectius i entitats crítiques amb el sistema actual i amb ganes de crear una alternativa des dels barris”.

Paula Morey creu que l’associacionisme juvenil creixent és una resposta al model econòmic. Un model que “empobreix les veïnes i que, al cap i a la fi, fa que la gent prengui consciència de la necessitat de l’organització i la lluita col·lectiva des de totes les vessants”.

Les campanyes com #exigimespais no són exclusives del Fort Pienc, sinó que es reprodueixen a altres barris de la ciutat, de vegades amb èxit. A Sants, la unió veïnal ha aconseguit que l’ajuntament els cedeixi el recinte de Can Batlló. L’espai, gestionat per diversos col·lectius, està totalment obert al barri. A Poblenou, l’edifici okupat de la Flor de Maig dóna aixopluc a diverses entitats del barri i, a Nou Barris, la pressió del casal de joves va obligar l’Ajuntament a cedir-los l’ús de la Masia de la Guineueta.

Independentment de l’èxit de la campanya, Paula Morey està contenta: “Crec en la convicció de les meves companyes i en la legitimitat de la seva lluita. La creació de la campanya entre diversos col·lectius ja és un èxit en si mateixa.”

Advertisements
This entry was posted in LA CAMPANYA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s